miercuri, 28 octombrie 2009

O plimbare in parc . Amintiri din copilarie . O privire catre viitor .





Nu mai fusesem de mult prin parc . Asadar nici pe la gradina zoologica . Am trecut cu gandul sa vad ce a adus adierea de prosperitate care a suflat in ultimii ani pentru animalele de la zoo .
Nu mi-a placut niciodata aceasta caricatura de gradina zoologica , o insiruire de custi si tarcuri sordide , construite ca niste carcere in care animalelor condamnate pe viata li se permite doar sa se hraneasca , sa bea apa , sa urineze si sa defece . Cei care au construit-o aveau, cel putin inconstient, perceptia faptului ca orice fiinta , inclusiv fiinta omeneasca , redusa de taria gratiilor la aceste actiuni elementare se degradeaza si poate astfel deveni tinta batjocurii celor aflati de partea " norocoasa a grilajului .
Cat de izbitor contrastul intre cele citite, invatate si cele vazute pe viu in gradina zoologica.
Caprioarele rascolesc noroiul cu copitele , lupii , ursii , vulpile, mistretii se consuma in ture interminabile in cei cativa metri patrati de ciment care li s-au permis.
Pe langa gardul imprejmuitor se invartesc , rontaind pufuleti , seminte sau vata pe bat , curiosi care repeta exasperant aceleasi comentarii tampe : o fi bun de mancat sau asta, daca te prinde, te mananca .
Si ce altceva ar putea fi indemnati sa spuna de vreme ce tablitele atarnate pe garduri te naucesc prin bizareria explicatiilor oferite . Ce sa intelegi din explicatia data despre strutul african : "cea mai mare raspandire terestra " ?
Parca era cea mai mare pasare terestra , nu cea mai raspandita .
Sau poate ca e mai raspandita decat stiam eu. Oricum nu mai raspandita decat prostia .
Ceva bun am vazut la zoo ? Doar mancare mai multa si mai buna decat altadata , semn al acelei adieri de bunastare de care vorbeam si poate al unui maini de gospodar mai vrednic .
Departe de a fi un curs de zoologie in aer liber , gradina din Craiova ramane o caricatura al carei grotesc e poate cel mai bine reflectat de prezenta in custi a unor caini de rasa .
Am plecat avand in minte imaginea unui frumos ciobanesc scotian care se indeletnicea cu o halca de carne cruda intr-un tarc ocupat pe vremuri de lupi .
Lassie , Lassie , ce cauti tu aici ?

5 comentarii:

m_c spunea...

Ultima mea plimbare in parc, asta-vara: la sosire am asistat cum un grup numeros a platit un copil sa sara gardul si sa inmaneze maimutei o tigara aprinsa (cu care maimuta s-a ars rau, spre deliciul asistentei), iar la plecare am vazut o caprioara care inghitise o jucarie pneumatica pe jumatate (si incerca sa o inghita pe toata, ca sa poata respira).
Am fotografiat copilul in tarc, maimuta si caprioara...

Anonim spunea...

N-au luat niciodata in considerare ca animalele SUNT FIINTE, NU OBIECTE cu manuale de instructiuni de folosire: dai x grame/kg mancare, maturi gunoiu... Ci trebuie sa se simta bine, sa aiba dispozitie buna, sa faca miscare, adik sa aiba unde face miscare(in spatii curate, incalzite, daca sunt specii exotice... nu ca leii aia amarati)

Parca ar fi bibelouri, sa ne zgaim la ei! Ce PENIBIL! Caini la ZOO !

Anonim spunea...

gradinile ar tb sa aiba niste standarde... gardul animalelor nu tb sa fie la indemana pt toti prostii, daca nu sunt educati, sa se faca 2 garduri, la distanta intre ele...

oricum, e constrita prost din start. la cat de MIC e spatiul ala, si cate animale condamnate sa nu simta toata viata fir de iarba sub talpi... ar tb sa stea acolo doar cateva specii nu cu zecile, cum erau.

Ana spunea...

Pai e bine daca ai fotografiat plodul acelor ticalosi, ar tb sa fie trasi la raspundere:)) penal.

Ela spunea...

Ziceati: "Pe langa gardul imprejmuitor se invartesc , rontaind pufuleti , seminte sau vata pe bat , curiosi care repeta exasperant aceleasi comentarii tampe : o fi bun de mancat sau asta, daca te prinde, te mananca."

Tare asta! Cata dreptate aveti(din pacate)! Inapoiatii astia isi indoctrineaza si copiii cu asemenea tampenii: animalul = ceva de mancare. Si in orice caz ceva care de care trebuie sa te feresti, ca musca, mananca oameni intregi, mai curand :)) Multa prostie pe lume. :)) Ce jalnici sunt cate unii nalti ca brazii, cand se sperie de ceva... de zece kile