vineri, 30 octombrie 2009
O plimbare in parc . Amintiri din copilarie . O privire catre viitor II .
Groapa ursilor este acum goala . Altadata era punctul de maxima atractie al gradinii zoologice, locul unde vizitatorii " interactionau" cu animalele . Adica puteau sa le scuipe, sa le arunce in cap cu eugenii , napolitane , pufuleti , paine , ceea ce ar fi vrut sa insemne ca le-au si hranit .
Deci au fost la zoo , au vazut fiarele , s-au scarbit de mirosul infernal care se simtea de la zeci de metri de groapa dar, generosi si civilizati , le-au dat totusi o portie de mancare .
Groapa era locul care reflecta cel mai bine conceptia despre animale a majoritatii : niste fiinte inferioare , manate doar de instinctul cautarii hranei , murdare , urat mirositoare, prin urmare absolut inutile daca nu sunt expuse in conditii de balci ca sa "ne radem " un pic de ele , sa mai treaca o duminica si sa o luam maine de la capat la servici .
In astfel de conditii regele padurilor nu mai era decat un biet clovn trist , silit sa dea o reprezentatie penibila pentru o gloata plicitsita .
Dar groapa ursilor este acum goala .
Inchiderea ei a fost o concesie facuta, cu greu, " normelor europene" , dupa o lupta indarjita a unor oameni care merita un cuvant de apreciere pentru aceasta reusita.
Cine stie cati filistini care altadata " se radeau " cu ursii din groapa nu au injurat vremurile acestea pline de tot felul de oprelisti , reguli si norme contrare gandirii lor.
Gandire din care izvorasc insa minunatele inscriptii afisate pe custile celorlalte animale .
Iata un exemplu : aflam ca papagalul motat australian a avut primele incercari de inmultire de abia in 1946 ( mda, sigur , dupa razboi ) la Paris ( in cazul in care nu erati siguri vi se aminteste ca asta e in Franta ) .
Ei , Parisul , cum indeamna el perechile din toate speciile la inmultire . Parca-i si vad pe primii papagali motati australieni avantandu-se in dansul lor aerian pe sub Arcul de Triumf.
Dar pana in 1946 cum s-or fi inmultit ei oare , papagalii astia ?
Iar daca va era dor de Colt Alb il gasiti tot in tarcurile lupilor . Incet, incet gradina zoologica va deveni o expozitie chinologica , avem si Collie , avem si Husky . Poate redeschidem groapa si organizam niste lupte de pitbuli . Atunci sa vedeti afluenta de vizitatori .
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
N-au luat niciodata in considerare ca animalele SUNT FIINTE, NU OBIECTE cu manuale de instructiuni de folosire: dai x grame/kg mancare, maturi gunoiu... Ci trebuie sa se simta bine, sa aiba dispozitie buna, sa faca miscare, adik sa aiba unde face miscare(in spatii curate, incalzite, daca sunt specii exotice... nu ca leii aia amarati)
Parca ar fi bibelouri, sa ne zgaim la ei! Ce PENIBIL! Caini la zoo !!
Trimiteți un comentariu