Poate nu cel mai atractiv subiect, dar cu siguranta unul inevitabil ! Nu exista proprietar de caine care sa nu fi avut de-a face cu aceste suparatoare arahnide hemofage pe care legenda le crediteaza cu puteri malefice , cu boli misterioase pe care le transmit chiar si omului .
Vorba lui Caragiale : "Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? Fandacsia gata; ei! şi după aia, din fandacsie cade în ipohondrie"
Si sa te tii, nenicule, ipohondrie printre bunicute si mamici isterizate de perspectiva imbolnavirii odorului ! Huo , mars , aoleu ce ne facem , ca ne umple de boale ( autentica ) !
Nu degeaba a scris mos Creanga nemuritoarea poveste despre prostia omeneasca !
Eternul drob de sare sta in echilibru instabil deasupra crestetelor copiilor cu mamici si bunici ignorante .
Capusele sunt intr-adevar periculoase , prin muscatura lor se pot transmite boli grave .
Cel mai important este insa sa stim si sa verificam pe viu ca putem sa ne protejam animalele din casa sau din curte impotriva lor fara sa facem un efort prea mare .
Capusele vor continua sa apara in fiecare primavara , ele sunt aici dinainte de noi si nu vor disparea prea curand.
Le putem tine insa la distanta prin aplicarea pe caine a unei banale pipete continand un insecticid special .
Si costa mai putin decat benzina consumata pentru a-l " duce la padure " .
miercuri, 13 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
pai, exact de "la padure" am luat chiar eu capuse. adica, pur si simplu din iarba verde(si foarte proaspata) de... acas de la parc.
Oricum, cica nu toate capusele sunt periculoase, doar cele rosii. Si doar cand capusa are B.b. transmite borelioza.
prin alte regiuni climatice exista si alte boli, de ex. FSMN(Fruhsommer Meningo..= memingoencefalita de primavara_pt care exista vaccin care se face in 3-4 doze), borelioza_Boala Lyme, numele vine de la un oras din SUA pe unde se gaseste Borellia burgdorfer, agentul patogen pe care il transmite capusa la sobolani, soareci, cerbi(de-aia se si numeste capusa cerbilor)... si alte salbaticiuni, care prin intermediul capuselor transmit apoi boala la caini, pisici...
Dar sunt f multe in iarba. O romanca din America spunea pe un forum ca a cumparat paie(iarba uscata), de la magazin, tratata... s-a jucat copilul in ea si a luat una...
Sper sa nu se extinda si pe aici. Recomandarea era, cand mergeti la iarba verde sa purtam haine deschise la culoare, cat posibil cu maneci si craci lungi.
Trimiteți un comentariu