marți, 19 mai 2009

Un catel la inaltime . Si mai multi oameni furiosi






Dupa-amiaza torida de duminica. Linistea , atat de pretioasa liniste a locatarilor unui cartier a fost grav tulburata de un patruped infractor .
Dupa o noapte si o jumatate de zi de urlete sosesc ajutoare .
Profesioniste si improvizate. Profesionistii vin se uita , se mira si ar cam pleca injurand. Benevolii sunt insa fanatici . In plus au sculele necesare . Si nu vor pleca fara " trofeu " .
Trei ore de munca intr-o atmosfera infernala , intr-un aer incins , plin de praf .
Cainele era blocat in astereala unei cladiri cu sase etaje ( 6, am scris bine, sunt inca lucid ) in constructie .
A, nu stiti ce este astereala ! Nu stiam nici eu , o cunosteam sub denumirea de polata .
Va dau aceasta explicatie din dictionar : Astereala (astari , invechit, = a captusi cu scanduri ) captuseala de scanduri asezata pe un schelet de lemn , invelitoarea unui acoperis .
Acum v-ati prins, astereala este acea caseta de scanduri care se monteaza chiar sub streasina acoperisului unei cladiri .
Dar cum ai ajuns , fiara , la etajul 6 ? Si mai ales cum ai reusit sa te strecori acolo , ca nu era loc nici sa bagi mana ?
A fost nevoie de drujba , de ranga , de putina minte si de mult efort ca sa impingem incet ,incet acest animal disperat catre nisa taiata in cosoroaba de pe marginea plafonului.
Caprior cu caprior a fost impins catre iesire blocandu-se retragerea catre coltul acoperisului.
A fost greu, dar a meritat .
Inchideti ochii si priviti in minte catre o constructie ramasa neterminata , catre un canal deschis , catre un sant adanc . Oricare dintre voi cunoaste un astfel de loc in imediata vecinatate .
Chiar acum , in timp ce cititi aceste randuri acolo este , foarte probabil , ramas prizonier un animal speriat , sau ranit sau niste pui infometati care-si striga mama .
Melodrama nu e genul meu , suturile in gura incasate mi-au slefuit cinismul .
Mergeti acolo si verificati. Nu veti salva lumea , nu va veti salva nici macar sufletul .
Cu toate astea merita !

Un comentariu:

Ana spunea...

:) Bineinteles ca merita!
Orice una bucata sufletel merita!