luni, 21 decembrie 2009

O poveste despre o despartire si un alt inceput





Acum cand timpul a asezat lucrurile putem sa scriem si povestea ei.
Este o poveste obisnuita , una din cele care se repeta zi de zi, in fiecare oras, in fiecare sat, la marginea padurilor sau pe terenuri virane, langa gropi de gunoi sau in parcari .
Este o poveste despre o despartire fortata, pe care legea o denumeste abandon .
(A, legea, mult laudata si mult injurata lege de protectie a animalelor. Cum tese ea un basm plin de personaje enigmatice denumite responsabilitati, infractiuni, maltratare, abandon , abuzuri.
E doar un basm , cel putin in privinta abandonului nu stiu sa se fi instrumentat vreun caz si sa se fi dictat vreo sanctiune in cei doi ani de cand este in vigoare aceasta lege. Daca aveti voi informatii despre asa ceva , dati-mi si mie de stire.)
Asa ca intr-o dimineata de vara cetateanul X , proprietar al unei cateluse rottweiller, se hotari sa se desparta de respectiva pe motiv de nepotrivire de caracter . Sa fi fost de vina diferenta de varsta ? Poate, costisitoare oricum nu cred ca ea era . Imi amintesc ca in ziua aceea a reusit sa sperie cantarul cu greutatea ei de 17,5 kg. Pentru un rottweiler adult asta revine la un sac de piele umplut cu oase.
Dar sa revenim la povestea noastra . Cetateanul X se saturase . A invitat-o la o ultima plimbare cu masina la marginea orasului .
"- Hai draga sa vezi si tu ce s-a mai construit prin zona, poate luam si noi un teren acolo, facem o casa...
- Suuuper , da, hai sa mergem ! "
Cetateanul X era un om dintr-o bucata. Un om hotarat. Cand isi punea ceva in gand , ducea lucrurile la bun sfarsit fara sovaiala.
A mers in cartierul pomenit , a ochit un loc cat mai departat de orice casa , a deschis portiera , a invitat catelusa la plimbare. Apoi s-a urcat repede in masina si a plecat in mare viteza.
Martorii oculari ( care lucrau la acoperisul celei mai apropiate case ) au vazut cum catelusa a urmarit sute de metri masina , pana ce aceasta s-a pierdut intr-un nor de praf.
Dezorientata a ajuns langa casa la care lucrau acei muncitori. De aici intervine sansa. Care in ziua aceea a insemnat sa avem un drum pe acolo, cu "treburi" de-ale noastre, animalice.
In doar cateva ore prin grija prietenei A, care a invitat-o indata in masina, catelusa avea o casa adevarata, unde traieste si acum cat se poate de fericita. Stau marturie fotografiile .
Dincolo de poveste mai sunt cateva indicii care ne lamuresc asupra adevarului : in mod evident catelusa alaptase pana de curand , blana foarte murdara de fecale uscate arata ca fusese tinuta inchisa intr-un padoc necuratat. Un mijloc de productie va sa zica. Cu cat se mai vinde un pui de rottweiler ?
Sansa unui alt inceput e atat de rara pentru animalele abandonate. Am intalnit putine situatii in care un caine parasit sa-si fi gasit atat de repede un camin, iar viata sa i se schimbe radical in bine chiar in ziua in care este abandonat.
Un ultim amanunt : cetateanul X conducea un Peugeot 206 , rosu. Poate vreunul dintre voi il cunoaste.
Daca da , "felicitati-l" pentru decizia luata, prin care a "salvat" un animal condamnat o viata de mizerie.

14 comentarii:

Corina spunea...

Ma bucur pentru catelusa si cinste voua! Cat despre cel ce-si zice "om"...mai bine ma abtin...

Stefania spunea...

Ma bucur enorm de mult ca mai exista oameni cu suflet pentru animalutele abandonate:(
Din pacate in Romania noastra nu exista o asa numita politie a animalelor...(sau poate o fi si nu stiu eu..oricum nu se face nimic in privinta asta).
Eu locuiesc in Iasi ,la iesirea din oras incepe sa ma doara sufletul cand vad intinse pe sosea saracele animalute :(( si daca din greseala au dat peste el...DE CE nu se dau jos din masina sa faca ceva??? sa-l dea la o parte macar:( oare chiar atat de grabiti sunt:( nu am inteles niciodata de ce unii oamenii( nu se pot numi asa!!!!)si CUM? se pot desparti de cel mai bun prieten ,abandonandu-l in pustietate ,in frig fara mancare:( e cel mai crud lucru posibil.
trist ...foarte trist.

Piti spunea...

Felicitari pentru blog
si..sarbatori fericite
:)
http://piticatelusa.blogspot.com/2009/12/premiu-de-craciun.html

Anonim spunea...

Sunteti absolut penibili.PENIBILI.Sunt oameni cu probleme sunt case de adapost pentru copii sunt batrani care au muncit sa aveti voi bani de aruncat pentru potai si acum nu au bani de medicamente.Sunteti toti niste rasfatati patetici fara grija zilei de maine.Va multumesc.

Anonim spunea...

pt anonim ....

sunt socata de iesirea ta .... azi de craciun , aici pe un jurnal despre ceva ce tu nu intelegi .... respectul pt fiinte care nu se pot ajuta ,,,care pot zacea in suferinta chiar in ochii unuia ca tine si sa moara fara ca tu sa ai atitudine , mila ...daca stii ce e aia !
daca tu ne faci pe noi penibili pt ceea ce cu greu facem pt animale , tu ce ai facut azi , de craciun ?
ai dat unui batran sa manance mancare calda , ai dat un dar de craciun vreunui copil necajit ?
ai facut asta azi de CRACIUN si ai simtit asa o usurare incredibila incat sa critici si sa minimalizezi munca unor oameni ce fii convins ca fac atat pt animale cat si pt oameni ?!!!

anunta ne aici despre faptele tale de bine pt categoriile sociale enuntate de tine ca sa ne fie rusine cu ce NU FACEM ....

craciun minunat !

tami

Anonim spunea...

Craciun Fericit deasemnea si tie! Nu , nu am facut nici unu dintre acele gesturile , ceea ce nu cred ca este spre surprinderea ta , dar daca ai citi atenta nici nu am dat de inteles ca as fi amator.In schimb toti banii aruncati de catre voi oamenii "cu suflet" sau fara minte pentru ca o coordonare reusita a celor doua extreme nu exista ar putea fi redirectionati spre scopuri cu adevarat marete.Poluare,criza financiara,donatii, medicina ,tehnologie si lista poate continua la nesfarsit.Personificare orataniilor nu si plasarea lor motz pe un site nu face altceva decat sa arate nevoia voastra de lauda.Si daca tot nu va lauda nimeni pentru ca nu meritati si pentru ca gesturile voastre nu inseamna nimic pentru nimeni hopa repede se facu un site poate poate ne remarca cineva.Penibil din nou.
Sarbatori Fericite!

Anonim spunea...

TU ESTI PENIBIL/A CA TE GANDESTI NUMAI LA BINELE TAU!!!
SA ITI FIE RUSINE CA NU AI SUFLET SA IL IMPARTI SI CU ALTICINEVA.
Exista o vorba nu foarte cunoscuta de persoane ca tine..."cine nu are suflet pentru animale nu are suflet nici pentru oameni" in cazul tau se aplica de minune!
Fii sanatos..mananca tu cat mai mult sa iti ajunga, nu imparti cu altii,fii egoist in continuare ,roman ingamfat !
un 2010 cat mai prosper pentru tine!!
In ceea ce priveste site-ul felicitari pentru atitudine!!!

Anonim spunea...

Ma amuza reactiile pubertine. Proverbul tau scos de tine sau de altu ca tine nu mi e cunoscut.La multi ani! Un an plin de adaposturi sa o sa aveti mai multe cazuri la cabinete.

Anonim spunea...

hei,anonim1,tu esti si penibil/a,si ipocrit/a....citesc mai mereu chestia asta trasa la xerox"mai bine ati avea grija de oameni saraci"..bla bla ....exact acelasi argument stupid si "prostanac" al celor ce mor de lene sa nu se implice de fapt..in NIMIC!....ei nu fac absolut nimic util si VOLUNTAR dar stau ca soacrele pe tusa,criticand mereu..si cum cineva da dovada de simpatie fata de animale,HOP! si iubitorii de oameni!!!..hahaha....sunteti ridicoli si ipocriti...voi nu iubiti de fapt nimic!....si in plus,oamenii se pot ajuta singuri,in tp ce animalele au fost lasate sa aiba stapani....si aici despre asta e vba. ...de animalele cu 2 picioare abandonate de animalele cu 4picioare!...si inca ceva!...prblma maidanezilor e de fapt o prioritate pt ca e prbma. de care se plang toti oamenii...poate si tu!..toti se plang dar nu fac nimik...ci doar critica pe cei care,cu drag , se straduiesc sa faca ceva bun si util!...pa!..sa nu ai in proprietatea ta ,niciodata animale,pt ca tu ar tbui. sa fii cel care sa "imbrace"lesa...

Marina spunea...

Draga anonim,nu o sa incerc sa te jignesc dar macar pt legi sa avem respect si sa ma anunti daca gresesc cu ceva.Exista legi care sustin aceste afirmatii,cum ar fi:orice forma de viata animala are dreptul la respect..asa ca nu inteleg jignirea cu denumirea de "potai",respectiv"oratanii",care la fel de bine se pot atribui si unui om."Orice animal dependent de om are DREPTUL la ingrijire"..si "in niciun caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat in mod nejustificat".La fel de bine cum tu ti-ai permis sa jignesti un animal care dupa semnificatia cuvantului"animal"iti poti da seama k nu dispune de ratiune sa gandeasca de ce si cu ce a gresit ca tu sa il numesti asa sau altii sa il abandoneze.Nu cred ca vreodata ai putea intelege ca animalele sunt de cele mai multe ori cele mai bune prietene ale omului si nu pot minti,uri,sau trada pe cineva ci ofera doar afectiune pt o simpla mangaiere si o bucatica de paine.Nu suntem rasfatati si eu una nu sunt plina de bani dar incerc sa ajut cu ce pot.Cat despre faptul ca preferam sa ajutam un biet animal si nu un om,sa stii ca iar te contrazic,banuiesc si chiar cred ca ti sa intamplat si tie sa dai unui om sarman sau unui copil ceva bani pt MANCARE ca peste 5 minute sa il vezi cu tigarea in gura si sticla de vodca/bere in mana.Si stai linistita exista decat 2persoane pt care am facut gestul asta si intr-adevar a meritat.
Si cat despre penibil,nu cred ca cunosti cu adevarat sensul acestui cuvant din dictionar asa ca te-as ruga sa te uiti mai intai si apoi daca ai bunavointa sa imi explici si mie prin ce suntem noi"penibili".
Aa si inca ceva,acei oameni care nu au medicamente sau bani sau servici tin sa te anunt pt cultura ta generala ca au un creier,pot sa gandeasca,2 maini si 2 picioare si pot sa munceasca pt a obtine acei bani necesari traiului decent.Insa animalul,"potaia"cum o numeai tu moare de foame si frig daca nu este ajutat de om..Si cred eu ca orice om cu putina inteligenta si vointa ar putea face din nimic orice.Si sper sa ai parte exact de acea viata a "potailor" si sa fii numit/a si tu o potaie sa vedem cum te-ai simti.Si imi doresc din tot sufletul chiar daca se poate interpreta sa ai intr-adevar o viata de animal abandonat si NIMENI SA NU TE AJUTE.Si cu asta am spus totul.daca nu vrei sa intelegi,ori creierul nu te ajuta,ori esti un caz pierdut.

Ana spunea...

pt prostanacul NESIMTIT si ticalos de anonim Nr.1 care se baga ca musca unde nu i se cere

1. Se vede clar, nu ai o scara de valori ca sa dai ordine altora ce sa faca si ce nu. Esti un egoist NESIMTIT, dupa cum recunosti, nu ai facut niciuna dinm faptele bune "marete" pe care le-ai enumerat ca ar trebui sa le facem noi, astia care facem fapte bune "marunte". PS: noi ajutam si oameni si animale, tu nimic. Asa ca ciocu mic.

2. N-ai auzit de proverbul ala? E grav. Se vede si asta. F.Bine, n-ai auzit dar o sa-l simti pe pielea ta. Pt ca mai mult ca sigur ai prieteni asemenea_ cu caracter infect, lipsiti de suflet si omenie. Asta se rasfrange in comportamentul lor fata de oameni. O demonstrezi si tu. Nu ti-ai gasit timp de o fapta buna de Craciun_dupa cum recunosti, dar ti-ai gasit pt a scuipa venin. PENIBILULE!!!!!

3. Tocmai ca nu suntem rasfatati, facem aproape totul din resurse personale. Suntem oameni de rand, cu studii, familii, copii si caracter. Si ne lasam pe noi pentru fapte bune. Tu NU FACI si nici n-ai face asta nici pentru oameni.

4. Placa "sunt oameni cu pb de case"...Sezi bland. Pai oamenii aia pot munci, au gura, cum si-au crescut copiii care-i arunca in azile? cine-i de vina?!!! Apropo: sunt oameni copiii aia "ingerasi nevinovati" care spanzura animale, le inneaca, le bat piroaie in cap, le scot ochii?
Sunt oameni aia care fura_in toate sensurile, mint, inseala_in toate sensurile, care uita ajutorul primit, tradeaza, lingusesc si te lovesc pe la spate? SI PT CA TOTI* FAC ASTA LI SE PARE CA SE COMPORTA FIRESC!!! DE CE? Pt ca asa e gloata, majoritatea din care cu mandrie faci parte.
Sa-ti mai spun un proverb pe care nu-l stii, precis: "Cand toti dau cu pietre intr-un om, sa fii sigur ca acela e om de calitate". Asa faceti voi, majoritatea, "mareata" gloata care nu se ridica la nivelul altora, al celor putini, e mai usor de scuipat. SUNTEM MANDRI ca facem parte din minoritate. Mai bine putini prieteni si buni ;)

4'. zici "Sunt batrani care au muncit sa aveti voi bani de aruncat"... PARDON ??????!!! Am luat noi banii de la un batran NESIMTITULE!!!! TOT CE FACEM FACEM E PE BANI PROPRII SI DONATII(alea putine cate sunt). Dar sincer, AI O IDEE BUNA, ar tb sa li se opreasca unora ceva din pensie pt cate animale au abandonat la demolari si cate lasa in piata cand vin sa vanda gogonele. :D :D :D

5. Orataniile, cum le numesti nu fac chestiile insirate la pct.4. ce-si fac oamenii intre ei si indiferent de specie, dupa multi ani stiu sa ne fie recunoscatoare. iar site-ul nu e pt lauda nimanui, ca de aprecierea GLOATEI nu avem nevoie.

6. Tipic: zici "reactii pubertine". Asta e opinia gloatei despre sentimentul iubirii de animale, crede ca e ceva ce este permis a apartine (optional!!) copiilor si femeilor in cel mai rau caz_ persoanelor slabe.
Gloata care da cu pietroaie in cap la animale apoi merge pe la biserica se umple de cruci si pupa icoanele. Apropo, stii de ce nu se manaca in post carne? Bingo!Poate vorbesti cu un preot dezghetat. Mai ia un dictionar despre umanism.

Nu-ti zic nimic de Craciun, decat sa-ti dea Dumnezeu ce meriti. Nici n-ai avut bunul simt sa scrii un nume. Si-n concluzie, pana una alta, mars de pe blogul asta!!!!

ana spunea...

Stefania, draga, politia animalelor e o tampenie. Iar niste functionari care sa toace timpul si banii si sa plimbe hartoage si sa ocupe cladiri degeaba?!

Legea protectiei animalelor exista in Codul Penal roman si trebuie respectata de catre politistii romani, fie ca le convine mentalitatii lor sau nu. ASUPRA ACESTUI ASPECT trebuie sa veghem noi. Problema este ca se primesc si putine sesizari pe tema, pt ca si romanii sunt "mamaligi", nu iau atitudine... dar se mai si rezolva cate unele... si ce bine ne pare cand fac derbedeii puscarie :D

Corina spunea...

tu care te ascunzi sub anonimat - aia pe care ii desconsideri au mai mult suflet decat tine care-ti zici "om" - nu meriti numele asta!

Iris spunea...

oh ma bucur pt catelusa. ma bucur foarte mult ca si-a gasit un camin unde este iubita.