luni, 3 august 2009

E liniste pe strada Inclinata




Strada Inclinata e o straduta linistita, nu departe de centrul orasului . Azi e duminica , e cald , iar linistea pare de plumb .
Pe strada Inclinata se intinde un teren viran , ramasita a unei unitati militare dezafectata in anii din urma . Locul e acum un fel de jungla urbana , amestec de groapa de gunoi pentru cei din zona si padure rasarita printre daramaturile cladirilor abandonate.
Privit de pe trotuar locul nu cheama deloc la explorare . Pentru " initiati " el are insa un secret.
Undeva , pierduta printre tufe este ascunsa o gura adanca de canal.
La 6 m sub nivelul framantarilor zilnice se deruleaza , intr-o tacere de mormant , strania existenta a unui catel cazut in capcana camuflata a canalului.
Se implinesc opt luni de cand am aflat despre prizonierul din canal . Ceea ce din auzite parea o misiune simpla de descarcerare se dovedeste a fi , dupa atata timp, una dintre cele mai complicate situatii cu care ne-am intalnit .
Si asta pentru ca de la bun inceput catelul captiv a fost o adevarata naluca ce dispare pe conducte la cel mai mic zgomot . Exista ,este acolo , nu este o legenda , il auzim miscand , uneori maraie iritat cand ne simte prezenta la gura caminului. Apare doar atat cat este nevoie ca sa apuce bucatile de hrana lasate la iesirea din conducta si asta doar daca e liniste deplina .
Daca acceptam judecata comuna ca un an din viata unui caine poate fi echivalat cu sapte ani din viata unui om , socoteala ne-ar indica o captivitate de aproape cinci ani .
Cinci ani de viata petrecuti intr-o conducta de 30 de centimetri diametru, la capatul careia se gasesc cu regularitate hrana si apa si pe unde patrunde o raza de lumina .
Daca prima reactie va fi sa spuneti : " Cum , nu ati fost in stare sa faceti nimic in tot acest timp ? " , va veti insela .
S-a facut risipa de rabdare si ingeniozitate pentru a-l atrage in camin si a-l captura.
Fara succes .
Din punct de vedere tehnic nu a mai ramas decat o varianta radicala : excavarea undeva in josul pantei , unde conducta este mai aproape de suparafata solului, apoi spargerea ei .
Ramane de vazut daca vom avea timpul si mijloacele necesare sa punem in aplicare acest plan .
Pe strada Inclinata e liniste .

Click pe foto pentru detalii .

Niciun comentariu: