vineri, 20 martie 2009

O floare (rara) si cativa gradinari (priceputi)



O introducere in subiect extrasa dintr-un articol din Ziarul de Iasi :
" Ieri dimineata, tinarul a ajuns pe masa de operatie, chirurgii din Roman confruntindu-se, astfel, cu un caz medical foarte rar, si anume cu o ruptura de diafragma. "In urma cu citeva nopti, tinarul a ajuns in spital dupa un accident rutier, fiind diagnosticat cu traumatism toraco-abdominal si fractura de aripa iliaca dreapta. L-am examinat atunci, i-am facut si o radiografie, iar starea organelor sale interne parea a fi normala. Luni, la prinz, tinarul a avut o criza de dispnee. Din cauza crizei, a inceput sa tuseasca, moment in care diafragma - muschiul abdominal al respiratiei - s-a rupt. Din cauza presiunii create intre abdomen si torace, organele sale interne au migrat catre torace. Avea in torace ficatul si intestinele, atunci cind l-am operat. Radiografia pe care am efectuat-o a aratat ca diafragma se rupsese, realizind, astfel, o bresa de 20 de centimetri prin care intestinele, ficatul si un plamin au migrat in torace. Probabil ca diafragma sa fusese fisurata dupa accident, dar fisura era inca prea mica pentru a putea fi observata", a declarat medicul chirurg D A.
Dupa o interventie chirurgicala ce a durat o ora si zece minute, pacientul a fost readus la viata, iar fisura din diafragma a fost acoperita. De remarcat faptul ca diafragma este unul dintre cei mai puternici si mai duri muschi ai trupului uman. "Ruptura de diafragma este o leziune foarte rara. Putini medici chirurgi au avut de facut astfel de interventii chirurgicale, avind in vedere ca, pentru fisurarea diafragmei, este nevoie de o forta foarte mare."

Asadar cazuri rare . In mai putin de doi ani de activitate a clinicii Family Vet in Craiova am vazut deja patru cazuri de ruptura de diafragma , trei la caini si unul la pisica , printre care si cel al catelusei din imagini .
Sa fie oare chirurgii acestei clinici niste norocosi care tot dau peste astfel de cazuri ?
Si Fetita noastra avea organele interne in cavitatea toracica , iar compresia rezultata era atat de puternica incat inima i se observa batand pe partea dreapta .
Ce usor ne obisnuim cu lucruri care altminteri ar fi considerate iesite din comun .
" - Ce avem aici ? O ruptura de diafragma ? Bun . Si acolo ?
- O gestanta cu trei picioare rupte . Si mai sunt doi otraviti in curte . "
E un fragment de dialog imaginar , dar care nu ar suprinde pe nimeni in clinica Family Vet .

O mica multumire in final pentru cele ce i-au purtat de grija Fetitei , efortul lor si priceperea medicilor s-au imbinat pentru un rezultat fericit .

3 comentarii:

Anonim spunea...

suna f complicat "ruptura de diafragma" ,,,
felicitari vetului dar si catelusei care s a descurcat si a luptat pt viata ei .

Anonim spunea...

Ce bine !!!!
Sper acum ca aceasta fetita timida si blanduta(i se citeste pe fatzuca) va fi adoptata de un om bun, asa cum merita orice catel/pisica sau alt animalut.

Dana spunea...

ma bucur extrem de mult cand citesc aceste randuri pentru ca stiu ce inseamna aceasta operatie...din pacate pisicuta mea nu a supravietiut unei astfel de interventii...inima ei micuta nu a rezistat.Felicitari docorilor care au operat Fetita.sper sa aiba parinti(stapani)care sa o iubeasca!Dana