joi, 26 iunie 2008

Either spay , neuter , or get out of the way

Parafrazand deviza facuta celebra de un vizionar al industriei media as spune ca aceste cuvinte ar trebui sa-i calauzeasca pe toti iubitorii si mai ales pe toti neiubitorii ( daca un astfel de cuvant exista ) de animale de pretutindeni .
Suntem poate norocosi ca traim intr-o epoca in care medicina veterinara a progresat indeajuns incat sa ofere solutia eficienta pentru rezolvarea problemei suprapopulatiei de animale .
Fie ca era vorba despre catele sau despre pisici pana acum un deceniu circula exclusiv teoria necesitatii a cel putin o fatare , daca nu chiar doua, inainte de se putea efectua sterilizarea .
Noroc ca americanii au inteles importanta studiului stiintific ca fundament pentru astfel de afirmatii si au demontat zdrobitor aceasta gogorita care intoxicase lumea medicala veterinara .
Cercetarile lor au aratat chiar beneficii importante pentru sanatatea exemplarelor femele canine sau feline sterilizate inainte de prima perioada de estru .
E de ajuns sa mentionez numai reducerea practic la zero a riscului de cancer mamar.
Dar beneficiul cel mai important il reprezinta oprirea fluxului de pui de fapt nedoriti .
Oriunde in lume , in tari bogate sau sarace , unde s-au gasit minti deschise la argumentele specialistilor si s-au pus in aplicare programe de sterilizare a cel putin 70 % ( acest prag de eficienta a fost verificat ) din populatia de femele ( caini sau pisici ) rezultatul nu a intarziat sa apara.
S-a putut controla acea populatie fara sa se mai recurga la masacre dealtfel inutile .
Ce e de facut ?
Sterilizati , sterilizati , sterilizati .

4 comentarii:

Iulia spunea...

Felicitari pt blog.Sper sa ajunga l;a cat mai multi oameni aceste informatii,fiindca e pacat ce se intampla de atatia ani in tara asta..

Anonim spunea...

daca nu se vor introduce programe de sterilizare la scara mare , iubitorii de animale , cei constienti ca numai sterilizarea este o solutie , nu pot face mare lucru chiar daca sterilizeaza cam tot ce le iese in cale pt ca dincolo de asta , ramane restul animalelor unde nu poti ajunge ,curtile unde ignorantii isi lasa intentionat cateaua sa se imperecheze dupa care arunca puii si mai e si problema financiara - nu poti steriliza sute de caini sau pisici din banii proprii ...
este nevoie de un program la nivel de tara ;
este un dezastru peste tot , un dezastru la care ca iubitor de animalutze , esti obligat sa asisti si deseori sa pleci mai departe neputiincios .

Anonim spunea...

eu sunt deznadajduita. mi se pare ca lucrurile merg din ce mai rau pentru animale fara stapan...
cand un maidanez musca un om se inflameaza trei sferturi de oras si incendiaza forumurile cu acuzatii mai ales impotriva celor care ii hranesc. "sa-i ia acasa!".
dar cei carora le pasa sunt atat de putini, iar animalele abandonate atat de multe!
sunt insa foarte multi cei care considera animalele niste "obiecte" de care pot dispune dupa bunul plac: le pot chinui, infometa, le pot tine in soare canicular sau in ger, le pot abandona, le pot omori pui si pe ele cand vor. oameni care n-ar da bani nici in ruptul capului sa le sterilizeze sau sa le duca la doctor cand sunt bolnave si care le privesc ca pe buruieni: "cresc singure si sunt prea multe".
radacina raului este in aceasta atitudine primitiva fata de animale, care trebuie sa slujeasca omul dar fata de care el nu are nici o obligatie.
iar religia ortodoxa nu e straina de acest lucru, caci ea ne spune ca animalele nu au suflet...
voi cum mai puteti sa rezistati, sa luptati, ca eu am ajuns la capatul puterilor?

Anonim spunea...

tocmai dragostea fata de aceste animale ale nimanui si chiar cele ale celor iresponsabili te face sa mergi in continuare , sa faci ceva pt ele ;

nivelul civilizatiei intr-o tara se vede dupa felul in care societatea isi trateaza copii , batranii , animalele ; in romania avem deficit la toate astea - romanul nu are preocupari caritabile , el este prea preocupat cu a razbate prin jungla transformarilor in derulare , el este preocupat cu "supravietuirea " sau cu parvenirea .

responsabilitatea fata de fiinte vulnerabile sau atitudinea nu vor fi prezente prea curand in gandul romanilor .