Parafrazand deviza facuta celebra de un vizionar al industriei media as spune ca aceste cuvinte ar trebui sa-i calauzeasca pe toti iubitorii si mai ales pe toti neiubitorii ( daca un astfel de cuvant exista ) de animale de pretutindeni .
Suntem poate norocosi ca traim intr-o epoca in care medicina veterinara a progresat indeajuns incat sa ofere solutia eficienta pentru rezolvarea problemei suprapopulatiei de animale .
Fie ca era vorba despre catele sau despre pisici pana acum un deceniu circula exclusiv teoria necesitatii a cel putin o fatare , daca nu chiar doua, inainte de se putea efectua sterilizarea .
Noroc ca americanii au inteles importanta studiului stiintific ca fundament pentru astfel de afirmatii si au demontat zdrobitor aceasta gogorita care intoxicase lumea medicala veterinara .
Cercetarile lor au aratat chiar beneficii importante pentru sanatatea exemplarelor femele canine sau feline sterilizate inainte de prima perioada de estru .
E de ajuns sa mentionez numai reducerea practic la zero a riscului de cancer mamar.
Dar beneficiul cel mai important il reprezinta oprirea fluxului de pui de fapt nedoriti .
Oriunde in lume , in tari bogate sau sarace , unde s-au gasit minti deschise la argumentele specialistilor si s-au pus in aplicare programe de sterilizare a cel putin 70 % ( acest prag de eficienta a fost verificat ) din populatia de femele ( caini sau pisici ) rezultatul nu a intarziat sa apara.
S-a putut controla acea populatie fara sa se mai recurga la masacre dealtfel inutile .
Ce e de facut ?
Sterilizati , sterilizati , sterilizati .